logo_AS_color.png

Apel deschis artiștilor din România: Stronger Peripheries | Right to the Future

Artiștii care locuiesc și muncesc în România în domeniul artelor performative sau care practică forme hibride, transdisciplinare ale artei teatrale au oportunitatea să răspundă apelului deschis Stronger Peripheries | Right to the Future organizat în cadrul proiectului european “Stronger Peripheries: A Southern Coalition”, cofinanțat prin programul Europa Creativă.

Coordonat de Centrul Cultural Clujean în colaborare cu teatrul independent Reactor, alături de partenerii proiectului, POGON – Zagreb Centre for Independent Culture and Youth, L’arboreto și Teatrul Dimora, apelul invită creatorii de teatru să exploreze multitudinea de semnificații și perspective ale temei “Right to the Future”, prin interacțiunea directă cu membrii comunităților gazdă din Cluj-Napoca, Zagreb și Mondaino, și dezvoltarea în cadrul rezidențelor de cercetare și de creație a unui proiect artistic performativ.

Inițiativa se adresează exclusiv artiștilor care: 

  • Locuiesc și muncesc în România; 
  • Activează în domeniul artelor performative sau practică forme hibride, transdisciplinare ale artei teatrale; 
  • Sunt interesați de metodologiile și practicile de lucru participative; 
  • Sunt deschiși la interacțiunea cu membrii comunităților gazdă din Cluj (România), Zagreb (Croația) și Mondaino (Italia) în procesul de cercetare și creație; 
  • Răspund temei “Right to the Future”, înțeleasă în sensul ei larg; 
  • Au un portofoliu care, deși consistent, nu a primit încă suficientă recunoaștere internațională.

Proiectul “Stronger Peripheries: A Southern Coalition” își dorește să ofere artiștilor și organizațiilor aflate la periferia sudică a Europei posibilitatea dezvoltării profesionale prin mobilități transnaționale, ateliere de lucru și mecanisme inovatoare de colaborare și dezvoltare de publicuri. Prin urmare, artistul selectat va avea posibilitatea să experimenteze noi metodologii participative și să consolideze relații profesionale sănătoase într-un colectiv artistic efervescent, pe marginea unei teme care e deopotrivă provocatoare și extrem de ofertantă.

Producția artistică dezvoltată pe parcursul rezidențelor va fi prezentată în România și în străinătate, și inclusă în repertoriul teatrului independent Reactor.

Aplicațiile pot fi trimise până în 18 mai 2022, ora 19:00 EET. Detalii pe www.strongerperipheries.eu sau la adresa de mail contact@cccluj.ro. Înainte de înscriere, artiștii sunt rugați să citească Regulamentul oficial

Participanții care își doresc să afle mai multe despre proiect, se pot înscrie la Webinarul Right to the Future, care va avea loc în 9 mai 2022, de la ora 18:00. 

Stronger Peripheries: A Southern Coalition este un proiect complex de colaborare internațională, care reunește 14 parteneri din 10 țări europene și este cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă.