Ediția 2023 a Programului de Formare și Mentorat, sub tema Cultura, scenarii pentru viitor, se va concentra asupra perspectivelor de viitor ale sistemului artistic și cultural din Europa și din România, va dezbate noile exigențe ale politicilor publice în cultură. Programul va oferi posibilitatea identificării  noilor competențe necesare în producția de conținut cultural și va analiza contextul dezvoltării culturale la nivel global și european.

 

Având în vedere schimbările importante de valori și de context care au loc în lume și, de asemenea, consecințele încă necunoscute în totalitate ale crizei pandemice, comunitățile culturale și artistice sunt provocate să exerseze noi modalități de lucru și de creație; de asemenea, arta și cultura îsi redefinesc rolul social. Din ce în ce mai multe valori colective și conective înlocuiesc un model creativ monodirecțional.

Dinamica de lucru ierarhică tradițională se dezintegrează și face loc unor modalități diferite de articulare a artelor și a mediului creativ în raport cu nevoile comunităților și sub forme care sunt colective și co-creative.

Problemele etice sunt mai prezente ca niciodată în procesul de creație. Provocarea digitală și impactul inteligenței artificiale asupra artelor și creativității necesită atenție. De aceea, credem că este momentul cel mai potrivit pentru o reflecție asupra scenariilor viitoare pentru artă și cultură.

Întregul parcurs de formare propune o abordare interactivă, inter-generațională și interdisciplinară și răspunde nevoii de recalibrare a noțiunilor cheie legate de rolul culturii în societate.

Ce ne propunem

identificarea de noi competențe multidimensionale pentru modalitățile co-creative de articulare a artei și a mediului creativ

încurajarea gândirii critice și a dezvoltării competențelor argumentative pe teme specifice sistemului cultural
dezvoltarea capacitaților de dialog profesional interactiv, inovator și agregator de idei

înțelegerea și integrarea provocărilor actuale ale politicilor culturale europene din perspectivă globala și post-pandemică

Calendar
2 mai
Lansarea proiectului
18 - 22 mai
Selecția participanților
12 - 23 iunie
Modul 2: Viitorul politicilor și dinamicilor culturale trecute (online)
10-21 iulie
Modul 4: Mentorat. Sesiuni individuale (online)
17 mai, ora 23:59
Termen limită de înscriere
30 mai - 3 iunie
Modulul 1: introductiv (fizic, la Timișoara)
26 - 30 iunie
Modul 3: Comunicarea culturală azi (online)
Înscrierile s-au încheiat. Ne vedem la Timișoara!
Jurnal de program
Module

MODUL #1

Introductiv

Corina Șuteu, Rarița Zbranca, Mary Ann DeVlieg, Bob Palmer, Richard Peña
1

MODUL #2

Conferințe

Corina Șuteu, Vava Ștefănescu & Mihai Mihalcea, Henrik Sand Dagfirund, Lars Ebert
2

MODUL #3

Ateliere

Andrei Borțun, Vedat Sevincer
3

MODUL #4

Mentorat

Ioana Hanchievici, George Pleșu, Mihai Chirilov, Corina Șuteu, Vava Ștefănescu, Sorin Predescu, Lia Perjovschi, Alina Chiciudean, Andreea Iager-Tako, Oana Boca Stănescu, Tudorița Șoldănescu, Lidia Bodea.
4
Condiții de participare

Programul este dedicat unui număr de 20 de profesioniști din domeniul cultural, cu experiență cel puțin de debutant (minim 2 ani) în proiecte, organizații sau instituții culturale, indiferent de poziția sau rolul pe care îl au în aceste inițiative.

Te poți înscrie în program dacă:

ai disponibilitate de a participa la întreg programul, fizic la Timișoara și online

ai experiență de cel puțin 2 ani în domeniul cultural, indiferent de rol
ai cunoștințe de bază despre proiecte și organizații culturale
Programul este potrivit pentru tine dacă:

ești freelancer sau profesionist în organizații / instituții culturale 

ești motivat de explorarea unor noi practici și politici culturale

ai nevoie de ghidaj în dezvoltarea profesională 

ai experiență de lucru cu artiști sau dorința de a aprofunda relația cu arta contemporană

Echipa
Corina Suteu_director curs
Corina Șuteu
director curs, formator
Oana Big_coordonator
Oana Big
manager proiect
Bob Palmer_Facilitator
Bob Palmer
facilitator
Mary Ann DeVlieg_Facilitator
Mary Ann DeVlieg
facilitator
Richard Pena_Facilitator
Richard Peña
formator
Rarita Zbranca_Facilitator
Rarița Zbranca
facilitator
Mihaela Tilinca_Facilitator
Mihaela Tilinca
facilitator
Vava Stefanescu_Lecturer
Vava Ștefănescu
formator
Mihai Mihalcea_Lecturer
Mihai Mihalcea
formator
Andrei Bortun_Facilitator
Andrei Borțun
facilitator

 

Prezentare proiecte: Oana Simionescu, Val Mureșan, Andreea Iager, Diana Marincu, Ovidiu Șandor, Ovidiu Hrin, Silvia Hrin, Mădălin Bunoiu, Vlad Tăușance, Tilla Rudel, Oana Maria Dobosi, Raluca Selejan. 


Întâlniri și vizite: FABER, Bienala Art Encounters, Institutul Francez, Universitatea de Vest din Timișoara, Cazarma U, Auăleu teatru, Synopsys Media, La două bufnițe și altele

Bibliografie

 

Made with Padlet

 

Testimonial
Înscrierile s-au încheiat. Ne vedem la Timișoara!

Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă. Sunt două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale între statele donatoare și 15 state UE din centrul și sudul Europei și statele baltice. Cele trei state donatoare cooperează îndeaproape cu UE în baza Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, statele donatoare au contribuit cu €3,3 miliarde prin scheme consecutive de grant. Pentru perioada 2014-2021, Granturile SEE și norvegiene se ridică la €2,8 miliarde. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.