Cum construim echipe creative | Cristian Lupșa

Al doilea atelier din Programul de formare și mentorat Academia Schimbării (2021) a avut loc pe 28 septembrie și a fost susținut de Cristian Lupșa, editor fondator al publicației Decât o Revistă.
Atelierul a fost construit în jurul felului în care se compun echipele creative într-un moment în care structurile provizorii, online-ul și comunicarea globalizată s-au generalizat în practica muncii în general și în practica celor care sunt activi în domeniul culturii în mod special. Pentru a sparge gheața, Cristian Lupșa a început întâlnirea printr-un exercițiu practicat în propria echipă la începutul ședințelor interne: fiecare participant răspunde pe scurt câtorva întrebări, împărtășind cu ceilalți pe de o parte ce îl îngrijorează în momentul respectiv, dar și ce îl bucură.
Referitor la contextul larg al pandemiei cu care ne confruntăm de un an și jumătate și la modul în care această realitate se resimte în practica muncii, Cristian Lupșa a remarcat că pandemia a aruncat în aer structurile interne ale echipei lor. Cristian Lupșa a împărtășit cu participanții conceptul de „zonă neutră”, preluat de la William Bridges, care definește zona pe care o traversăm – ca organizații, în acest context – între un sfârșit și un nou început. În viața oricărei organizații sau proiect, momentul în care un ciclu se încheie marchează intrarea în această zonă neutră de tranziție, care vine la pachet cu sentimente cărora suntem nevoiți să le facem față atât individual, cât și ca echipă.
Unul din cele mai importante lucruri pe care un lider le poate face pentru echipa lui este să înțeleagă ce nevoi au membrii și cum pot fi integrate nevoile individuale în dinamica grupului. În acest sens un instrument util este ‘manualul de utilizare’ al fiecărui membru, care ne ajută să fim atenți la condițiile în care o persoană lucrează bine, cum primește feedback-ul, cum poate fi ajutată, cum comunică sau ce îi încearcă răbdarea. Doar înțelegând acest ‘manual de utilizare’ putem înțelege cum se poate lucra mai bine și mai eficient într-un colectiv.
Și pentru că am vorbit despre construcția de echipe creative, am provocat participanții la un joc pe slido, în care i-am invitat să completeze fraza ‘Pentru mine, echipa ideală…’. Vedeți mai jos rezultatele.
2_Cristian Lupșa

Pentru mine, echipa ideală

Cristian Lupsa
Cristian Lupșa
formator