CCC-day2 (82 of 91) (1)

Forumul Medierii Culturale 2022 a inspirat profesori și educatori culturali să dezvolte abordări participative

Între 29 și 30 august, Centrul Cultural Clujean a organizat în format hibrid cea de-a patra ediție a Forumului Medierii Culturale, online și în noul spațiu dedicat educației nonformale QUB (Cluj-Napoca, str. Ferdinand 22-26). Tema din acest an a fost “Participare!” și a adus în discuție potențialul unor diverse forme de participare culturală de conta pentru oameni, pentru comunități, dar și pentru viitorul anumitor forme artistice, care caută să își crească un public mai divers și mai numeros. 

Timp de două zile, aproximativ 150 de educatori și mediatori, manageri, cercetători și studenți, artiști și analiști de politici publice au participat la o serie de prezentări și discuții și s-au revăzut, după doi ani de prezență doar online. Cele patru sesiuni ale evenimentului au explorat moduri diferite de a defini felul în care participarea schimbă relația dintre mediator și publicul participant, au propus principii ale implicării copiilor și tinerilor în practicile educative, au identificat resurse de învățare – metodologii, studii de caz – și au prezentat proiecte și organizații cu o experiență îndelungată în acest domeniu. Mai multe detalii despre program și invitați pot fi consultate pe site-ul Academiei Schimbării.

Forumul Medierii Culturale s-a lansat cu o prezentare a Sofíei de Juan – creator-educator, cercetător și manager cultural, Muzeul Prado Madrid, care a vorbit despre valoarea implicării culturale și a prezentat mai multe inițiative care au adresat lipsa de interes și deconectarea anumitor grupuri marginalizate și fără acces la cultură prin proiecte participative. Intervenția sa poate fi văzută online, pe pagina de Facebook a Centrului Cultural Clujean.

Sofia a susținut și un atelier în format restrâns pentru o parte dintre participanți, în care a facilitat o reflecție comună asupra posibilităților pe care fiecare le are în contextul în care lucrează pentru a implica mai profund și cu sens publicul. Întâlnirea a fost o ocazie de a împărtăși experiențe despre metodele medierii culturale, de a oferi și de a primi idei pentru a dezvolta o practică mai incluzivă și mai democratică. 

 

Pe parcursul Forumului am adunat mai multe resurse pe care le-am pus împreună online. Găsiți mai jos prezentările participanților, videourile și articole utile, linkuri către proiecte sau resurse împărtășite de invitați sau ceilalți participanți. Dacă aveți de împărtășit resurse utile pe temele abordate, vă invităm să le adăugați direct în lista de mai jos. De asemenea, Cristina Labo/ NIZNAIU a documentat grafic discuțiile și vă invităm să vedeți sinteza vizuală.

Programul a fost curatoriat și moderat de Corina Bucea, directoarea programului Academia Schimbării al Centrului Cultural Clujean, și Raluca Iacob, consultant în politici și management cultural.

 

Proiectul face parte din programul Academia Schimbării, platforma Centrului Cultural Clujean pentru dezvoltarea și creșterea capacității sectorului cultural. Academia generează resurse pentru un mediu cultural rezilient și dinamic, bazat pe inovare, colaborare și responsabilitate.

Ediția din acest an a fost organizată în cadrul proiectului STUDIOTOPIA și este cofinanțată de Programul Europa Creativă al Uniunii Europene. 

 

Proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, al Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca. Partener strategic: Banca Transilvania. Partener de comunicare: Asociația MetruCub – resursă pentru cultură.