Untitled design (9)

Geoparcurile, platforme de învățare – Mediere Culturală +

În data de 12 mai 2022 a avut loc al treilea atelier organizat în cadrul proiectului Mediere Culturală+ facilitat de profesorul geolog Alexandru Andrășanu, managerul mai multor proiecte educative și culturale. La discuția organizată online au participat aproape 30 de persoane din întreaga țară, majoritatea cadre didactice, dar și studenți, educatori culturali, manageri culturali, operatori turistici.

Aceștia au aflat mai multe detalii despre ce înseamnă un geoparc care încearcă să treacă dincolo de partea științifică și ne propune să privim în urmă la cele 4,5 miliarde de ani din istoria Pământului și să vedem ce urme avem azi și, mai ales, ce resurse formate în timp au fost folosite de strămoșii noștri atunci când au construit comunități, resurse pe care le putem folosi și noi acum în mod inteligent. Povestea oamenilor este parte din povestea Pământului, iar geoparcul pune lucrurile în ordinea firească. Înainte a fost Pământul, apoi au venit oamenii și ei s-au adaptat și au construit utilizând resursele pe care le-au avut.

Geoparcul e o strategie de abordare a unui teritoriu, e multidisciplinar, invită pe toată lumea să coopereze, are un cadru foarte clar asupra rezultatelor și a obiectivelor, dar fiecare trebuie să găsească modalitățile de atingere a obiectivului. Deși e un concept global, fiecare teritoriu e unic prin abordare, pentru că e unic prin contextul cultural, identitar, al realităților locale și naționale. Geoparcul e despre educație, îndeamnă la antreprenoriat social, contribuie la identitate si dezvoltă ideea de apartenență”, a spus profesorul Alexandru Andrășanu.

Este relevant de reținut importanța respectului față de oamenii locului atunci când îți propui să construiești într-o zonă ceva nou. Oamenii care locuiesc de sute de ani în acele locuri au ceea ce numim inteligență teritorială, dobândită de la strămoșii lor, si fac lucrurile la fel de ani de zile, fapt care îngreunează adaptarea lor la ceea ce este nou. Pentru ca noile soluții să fie acceptate este importantă interacțiunea, comunicarea  cu membrii acelei comunități, implicarea lor în procesul de găsire a unor soluții noi care să fie potrivite pentru ei.

Geoparcul este un cadru și o invitație la cooperare între actori foarte diverși. Există oportunități de conectare pentru actorii culturali, școlile și profesorii care împreună pot contribui la dezvoltarea durabilă prin educație și turism responsabil centrat pe valorile naturale și culturale ale unui teritoriu.

Pledoaria mea este pentru interdisciplinaritate de toate felurile, cele mai frumoase grupuri sunt acestea ca și cel în care ne întâlnim și azi, iar studenții pe care îi avem noi la master (n.n. Masteratul Geobiologie aplicată în conservarea patrimoniului natural şi cultural din cadrul Facultății de Geologie și Geofizică din cadrul Universității din București) sunt din diverse discipline. Cu cât sunt mai diverse, cu atât e mai interesant”, a spus profesorul.

Alte resurse utile:

 

Citește aici mai multe informații despre atelier.

 

Seria atelierelor Mediere Culturală+ vine să completeze discuțiile și explorările teoretice, metodice și de politici din cadrul evenimentului Forumul Academiei Schimbării, cu o serie de întâlniri cu dimensiune practică puternică, în care explorăm modele de lucru, instrumente și proiecte care ne inspiră.