logo_AS_color.png
Re:treat

Re:treat. Re:charge. Re:form

Ca operatori culturali, activăm în lume din dorința de schimbare și grija pentru comunitate. Ne dorim, prin munca noastră, să creăm contexte de apropiere între membrii societății, bazate pe acceptare, reciprocitate și empatie. Să contribuim la formarea unei societăți mai pline de grijă, sustenabilă și orizontală, care îmbrățișează pluralitatea de voci și întâmpină cu aceeași dedicare diversitatea nevoilor dintr-un spațiu.

 

Cu toate acestea, ritmul actual de muncă în sectorul cultural e prea mult orientat spre hiper-productivitate și prea puțin spre un timp de regenerare și reflecție care să permită dezvoltarea acelor inițiative conectate la valorile noastre intrinseci. Instabilitatea financiară și dependența de proiecte inhibă conturarea unei viziuni pe termen lung în favoarea activităților punctuale. Vulnerabilitatea și fragilitatea muncii culturale rezultă în stări de copleșire și epuizare la nivel individual și organizațional și în fragmentare la nivelul sectorului. 

 

Cum ne îndreptăm atenția spre practici de lucru în care primează grija pentru noi înșine și pentru cei din jur? Care sunt acele mecanisme care ne-ar putea ajuta să investim mai mult într-o abordare autentică a muncii culturale? Prin ce mijloace putem adresa opresiunile sistemice adânc înrădăcinate în activitatea fiecăruia?

 

Timp de 5 zile, între 2 și 6 septembrie 2024, ne oprim asupra fracturilor sistemice care afectează condițiile de lucru din sectorul cultural. Ne dorim să conturăm împreună acțiuni și micro-acțiuni care ne-ar putea aduce mai aproape de un mediu de lucru sănătos și echitabil. Odihna, schimbarea focusului în activitatea culturală și spațiul dedicat reflecției și regenerării devin practici de rezistență împotriva unui sistem care cere din ce în ce mai mult. 

 

Invităm artiști și lucrători culturali să ni se alăture în acest demers de reflecție și explorare și să contribuie, dacă simt să o facă, prin facilitarea unor momente de conectare și deconectare sau prin împărtășirea de idei, resurse și modele de lucru aliniate intenției noastre.

Propunem un program de 5 zile care oferă:

  • Acces la un timp asociat muncii cu o altă calitate decât cea focalizată pe producție;
  • Spații deschise de dialog și peer-to-peer learning în care participanții pot aduce propriile teme de reflecție și pot, de asemenea, să găsească soluții la problemele/provocările cu care se confruntă;
  • Un spațiu de sharing în care participanții pot oferi propriile instrumente/metode care adresează sănătatea și well-being-ul la nivel individual și colectiv;
  • Momente dedicate regenerării și reconectării cu natura și cu propriul corp prin practici artistice pentru well-being (dans, cântec, desen etc), mișcare și respirație conștientă, activități recreative.

Condiții de participare:

  • Disponibilitatea participării pe întreaga durată de desfășurare a retragerii.

Ne adresăm:

  • Profesioniștilor culturali (artiști, manageri, curatori etc.) care au un rol de leadership și a căror muncă implică managementul unei organizații sau facilitarea și coordonarea diferitor echipe și colective de lucru; 
  • Managerilor culturali care au nevoie de o schimbare de paradigmă în contextul activității organizațiilor și echipelor lor și de un spațiu de reconectare la viziunea, misiunea și valorile care dau sens activității profesionale;
  • Artiștilor, operatorilor culturali, facilitatorilor și mediatorilor care interacționează în practica lor profesională cu membrii diferitor comunități, atât cu scopul cercetării artistice cât și prin realizarea unor activități comunitare; 
  • Artiștilor și operatorilor culturali care fac parte din colective de lucru orizontale și care întâmpină dificultăți în organizarea muncii după alte principii și valori decât cele impuse sistemic.

Retreatul va fi facilitat de

Ioana Hogman

lucrează în diferite contexte de cercetare artistică care implică deseori spații experiențiale de dialog

Lorena Copil

coordonează programul Reform

Locul de desfășurare

Ne întâlnim la Forest Villa, în Cisnădioara, județul Sibiu.

 

Pensiunea se află la 10 minute de mers cu mașina de orașul Sibiu. Pentru cei care își doresc să vină cu mașina proprie, pensiunea are acces la șosea și suficiente locuri de parcare.

Asigurăm costurile de cazare și masă pe toată durata desfășurării retragerii. Costurile de transport vor fi acoperite de către participanți. 

 

Calendar

9-23 iulie 2024
Perioada de înscriere
24-30 iulie 2024
Selecția participanților
31 iulie 2024
Anunțarea participanților
2-6 septembrie 2024
Desfășurarea retragerii

Re:form este programul Centrului Cultural Clujean de regândire a muncii în cultură. Programul își propune să sprijine procese care aspiră să depășească modelele tradiționale de dezvoltare organizațională, ținând cont de specificul sectorului cultural independent și de condițiile fragile în care își desfășoară activitatea în România.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.