Școala Curatorială de Toamnă #5

Școala Curatorială de Toamnă #5

Școala de Curatorială de Toamnă este un seminar captivant de șapte zile condus de Xiaoyu Weng, care explorează domeniul cutting-edge al practicilor curatoriale actuale. Seminarul își propune să ofere tinerilor curatori acces la o platformă internațională de dialog, schimb de cunoștințe și învățare.

 

Seminarul este gratuit și este deschis candidaților internaționali. Organizatorii vor acoperi costurile de cazare pentru sesiunile programate la Cluj-Napoca și Timișoara în perioada 13-19 noiembrie 2023, precum și costurile de transport de la Cluj-Napoca la Timișoara în data de 15 noiembrie 2023.

 

Ediția din acest an include sesiuni de lucru cu Xiaoyu Weng, unul dintre cei mai provocatori curatori contemporani ai timpului nostru. Seminarul va include discuții publice, precum și întâlniri și prelegeri cu artiști, curatori și alți invitați, vizite la studiouri și tururi de expoziții în ambele orașe: Cluj-Napoca și Timișoara, România.

 

Citește Regulamentul oficial înainte de a te înscrie.

For A Multitude of Futures / Versiuni multiple ale viitorului​

Argument

Lumea este împărțită în mod dramatic între optimismul tehnologic, care asigură că progresul tehnologic poate fi inversat și poate preveni deteriorarea în continuare a mediului din cauza schimbărilor climatice, iar corpul uman poate fi perfecționat la nesfârșit și chiar poate atinge nemurirea, și nihilismul amenințării iminente, catastrofale și neclare și teama de anihilare de către mașini prin intermediul automatizării și al inteligenței artificiale.

 

Cum putem depăși un mod de gândire tehnologic determinist despre viitor?

 

Considerând știința și tehnologia nu ca fiind frontiera descoperirilor, ci ca ceva deja încorporat în multe cosmologii și forme de inteligență, filosoful Yuk Hui propune “recosmicizarea Pământului” prin redescoperirea unei tehnodiversități, o multiplicitate de cosmotehnici caracterizate de dinamici diferite între cosmos, moral și tehnic. Multiple localități și comunități, prin organizarea de proiecte colective, dețin capacitatea de a-și reinventa propriul viitor tehnologic.

Liderul Școlii: Xiaoyu Weng

Weng Xiaoyu este curatoare și scriitoare stabilită la New York.

Practicile sale curatoriale și de scris se concentrează asupra impactului globalizării, identității și decolonizării, precum și asupra intersecției dintre artă, știință și tehnologie. Recent a fost curatorul Carol și Morton Rapp și directoarea Galeriei de Artă Modernă și Contemporană la Art Gallery of Ontario (AGO) din Toronto, Canada.

Anterior, a fost curator asociat la The Robert H. N. Ho Family Foundation la Muzeul Solomon R. Guggenheim din New York, unde a curatoriat expozițiile foarte apreciate Tales of Our Time (2016-17) și One Hand Clapping (2018). Prezentând lucrări de artă comisionate realizate de treisprezece artiști și colective de artiști, expozițiile pun la îndoială miturile identității și construcțiile statului-națiune.

În 2018-2019, Weng a fost curatorul celei de-a 5-a ediții a Bienalei Industriale Uraliene de Artă Contemporană din Ekaterinburg, Rusia.

Bienala a primit premiul “Cea mai bună expoziție a anului” din partea Art Newspaper Russia. Weng a fost director și curator al programelor pentru Asia la Kadist Art Foundation (Paris/San Francisco, 2010-2015).

Ea continuă să fie consilier de programe și colecții pentru această fundație. Scrie în mod regulat despre arta contemporană și cultura vizuală și a publicat în diverse reviste și cataloage.

Școala Curatorială de Toamnă este gratuită și este deschisă participanților internaționali.
Înscrierile pentru această ediție s-au încheiat.

Persoanele selectate să participe la program sunt:

 

Lyah Benarroch, Andreea Cărăușu, Donika Cina, Diren Anil Demir, Jorge Esda, Alexa-Karina Ganea, Erfan Ghiasi, Olivia Gilmore, Una Mathiesen Gjerde, Andreea Goța, Taylor Hall, Wenlong Huang, Andres Milan Lara, Alice Minervini, Gavril Pop, Lucia Sabino, Yutong Shi, Sarah Johanna Theurer, Patrycja Wojciechowska, Xin Xiong.

Mindmap ediția 2023

Despre organizatori

Centrul Cultural Clujean

Centrul Cultural Clujean este o organizație non-guvernamentală de cultură și dezvoltare durabilă.
Centrul are 117 membri: instituții și organizații culturale, universități, asociații ale societății civile și ale mediului de afaceri, administrația locală și județeană din Cluj.
Rețeaua Centrului mai include 25 de școli în Comunitatea Școlilor, 12 comune în rețeaua România Remarcabilă, 32 de orașe europene în rețeaua Culture Next și peste 60 de parteneri naționali și internaționali.
Centrul gestionează programe de dezvoltare a sectorului cultural și de creștere a impactului culturii în societate, în domeniile educație, sănătate și well-being, dezvoltare urbană și rurală.

Fundația Art Encounters

Fundația Art Encounters este o inițiativă culturală independentă, înființată în 2015, orientată spre susținerea scenei de artă contemporană din România. Activitățile Fundației urmează trei direcții principale:

  • organizarea Bienalei Art Encounters și a programului de expoziții permanente
  • încurajarea educației și dezvoltarea publicului prin programe publice
  • dezvoltarea unei serii solide de rezidențe artistice și curatoriale.

Viziunea Fundației Art Encounters este de a deveni un punct de întâlnire pentru oameni, idei, culturi, comunități și de a crea o platformă deschisă pentru arta contemporană în legătură atât cu orașul Timișoara, cât și cu scena artistică globală. Publicul este încurajat să exploreze domeniul artei și să se angajeze într-un schimb permanent de cunoștințe.

Program

Cluj-Napoca

Eveniment de networking
12 Noiembrie 2023
Discuție deschisă
13 Noiembrie 2023
Sesiuni de lucru
13 - 14 Noiembrie 2023
Deplasare Cluj → Timișoara
15 Noiembrie 2023

Timișoara

Sesiuni de lucru
16 - 18 Noiembrie 2023
Discuție deschisă
18 Noiembrie 2023
Eveniment final de networking
18 Noiembrie 2023
Taxe și alte costuri

Nu se percepe nicio taxă de admitere și nicio taxă de participare.

Deplasarea de la Cluj la Timișoara va fi asigurată de către organizatori.

Cazarea va fi asigurată de către organizatori.

De asemenea, organizatorii pot oferi sugestii și pot intermedia rezervări, dacă este necesar.

Public țintă

Tineri profesioniști în domeniul artei, al curatoriatului și/sau al criticii de artă, cu o experiență de cel puțin 3 ani.*

Perioada de înscriere

11 septembrie – 06 octombrie 2023 

Participanții selectați vor fi anunțați în 10 octombrie 2023.

Limba

Cursurile vor avea loc în limba engleză.

Cum te poți înscrie

Pentru a aplica, te rugăm să completezi formularul online cu datele tale, o scrisoare de motivație și o biografie narativă, menționând interesul pentru tema din acest an a Școlii Curatoriale de Toamnă.

*Află mai multe despre condițiile de participare în Regulamentul oficial

Deadline-ul pentru aplicație a fost 6 octombrie 2023, ora 23:59.

Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă. Sunt două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale între statele donatoare și 15 state UE din centrul și sudul Europei și statele baltice.
Cele trei state donatoare cooperează îndeaproape cu UE în baza Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, statele donatoare au contribuit cu €3,3 miliarde prin scheme consecutive de grant. Pentru perioada 2014-2021, Granturile SEE și norvegiene se ridică la €2,8 miliarde.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și
www.eeagrants.ro.

Ediții anterioare ale Școlii Curatoriale de Toamnă
Previous
Next