logo_AS_color.png

Școala Curatorială de Toamnă #6

Școala Curatorială de Toamnă #6

Fundația Art Encounters (Timișoara) și Centrul Cultural Clujean (Cluj-Napoca) lansează un apel deschis pentru Școala Curatorială de Toamnă, care va avea loc la Cluj și Timișoara, între 20–27 octombrie 2024. Parteneriatul dezvoltat colaborativ de cele două organizații de artă contemporană își propune să consolideze relația cu rețele internaționale de curatori în România.

 

Școala Curatorială de Toamnă #6 este un seminar de opt zile, condus de renumita curatoare Kate Fowle și își propune să ofere curatorilor emergenți o platformă internațională pentru dialog, schimb de cunoștințe și învățare. Pe parcursul programului, participanții vor descoperi contextul artistic pe care îl oferă ambele orașe, explorând concepte și conversații în jurul temei „Mondalitate: Ce înseamnă să fii ‘internațional’ astăzi?”

 

Școala Curatorială de Toamnă este gratuită și deschisă participanților internaționali. Organizatorii vor acoperi costurile de cazare pentru sesiunile programate la Cluj-Napoca și Timișoara în perioada 20-27 octombrie 2024, precum și costurile de transport de la Cluj-Napoca la Timișoara pe 23 octombrie 2024. Cursurile se vor desfășura în limba engleză. Este necesară prezența fizică pentru întreaga durată a cursului, atât în Cluj, cât și în Timișoara.

 

Mondalitate: Ce înseamnă să fii „internațional” astăzi?

Argument

Cuvântul „internațional” a fost creat în 1780, în timpul industrializării europene și folosit în drept. Inițial, a definit „un ansamblu de reguli care guvernează relațiile dintre state”, perpetuând strategiile imperialiste și tot mai pregnantele interese pentru război și concurență.

 

În cele din urmă, cele două Războaie Mondiale au dus la unificarea „unei lumi”, cu formarea Declarației Universale a Drepturilor Omului, a Națiunilor Unite și a noțiunilor de pace mondială, în zorii erei atomice. Apoi, la începutul anilor 1990 — în timpul căderii comunismului, odată cu crearea World Wide Web și apariția lumii artistice „globale” — filozoful martinican Édouard Glissant (1928-2011) a dezvoltat o „poetică a relației” pentru a contracara procesul politic ca mijloc de schimbare și pentru a încuraja o „mentalitate mondială”. Împotriva „mondializării” (globalizării), el a propus „mondialitatea” (mondialité / worlding) pentru a destabiliza dihotomiile natură-cultură și local-global, impulsionate de gândirea colonială.

 

Astăzi, pe măsură ce protestele internaționale continuă față de crizele „globale” comune, cum ar fi schimbările climatice, strămutarea, războiul și genocidul, amploarea cadrelor științifice, tehnologice, psihologice, istorice și de mediu concurente creează paradoxuri prin care încă ne străduim să construim rețele de afinitate. Concentrându-se pe modurile în care arta și practicile curatoriale răspund acestor politici planetare, Școala Curatorială de Toamnă din 2024 lansează întrebarea ce înseamnă să fii „internațional” astăzi?; Ce înseamnă să lucrezi în afara contextului tău cultural și social?; Cum răspunzi la multiplele viziuni asupra lumii?; Există vreun „universal” în curatoriat?

Liderul Școlii: Kate Fowle

În prezent, curatoare la Hauser & Wirth în New York, Kate Fowle are 30 de ani de experiență de lucru la nivel internațional, locuind în China, Rusia, Marea Britanie și SUA.. Ca lider de program, ea va prezenta traiectorii istorice și studii de caz contemporane, alături de speakeri invitați din diverse domenii artistice, care vor extinde perspectivele asupra subiectului.

Timp de 30 de ani, Kate Fowle și-a dezvoltat o practică internațională ca scriitoare, curatoare, educatoare și directoare. În prezent, este curatoare la Hauser & Wirth în New York, unde lucrează îndeaproape cu artiștii galeriei și echipele lor din Europa și SUA. De asemenea, este președinta consiliului de administrație al Center for Art & Advocacy, o organizație non-profit care sprijină artiștii afectați de justiție din Statele Unite; colaborator regional pentru Kadist Foundation (Paris/San Francisco); consilier pentru In-tangible Institute în Chiangmai, Thailanda; membră a consiliului de administrație al Drill, un sistem alternativ de învățare pentru creativi în Lagos, Nigeria; precum și membră a consiliului de administrație al Artistic Noise în New York, care sprijină tinerii afectați de sistem.

 

În ultimii 15 ani, a fost directoare al MoMA PS1 în New York; prima curatoare șefă și directoare artistică la Garage Museum of Contemporary Art în Moscova, Rusia; și directoare executivă al Independent Curators International (ICI) în New York, unde a fondat Curatorial Intensive în 2010. De asemenea, a lucrat în China ca prima curatoare internațională al UCCA din Beijing și a fost co-fondatoare al primului program de masterat în practică curatorială de pe Coasta de Vest, la California College of the Arts în San Francisco. Înainte de a se muta în Statele Unite în 2001, Fowle a fost co-fondatoare al Smith + Fowle, un parteneriat curatorial independent în Londra. Inițial, s-a format ca artistă, absolvind în 1993.

Școala Curatorială de Toamnă este gratuită și este deschisă participanților internaționali.

CINE POATE APLICA

Profesioniști în domeniul curatoriatului și/sau al criticii de artă, cu cel puțin 3 ani de experiență.

 

 

TERMEN LIMITĂ PENTRU ÎNSCRIERE

20 august 2024. Participanții selectați vor fi anunțați pe 30 august 2024.

Despre organizatori
Centrul Cultural Clujean

Centrul Cultural Clujean este o organizație non-guvernamentală de cultură și dezvoltare durabilă. Centrul are 130 membri: instituții și organizații culturale, universități, asociații ale societății civile și ale mediului de afaceri, administrația locală și județeană din Cluj. Rețeaua Centrului mai include 40 de școli în Comunitatea Școlilor, 12 comune în rețeaua România Remarcabilă, 32 de orașe europene în rețeaua Culture Next și peste 60 de parteneri naționali și internaționali. Centrul gestionează programe de dezvoltare a sectorului cultural și de creștere a impactului culturii în societate, în domeniile educație, sănătate și well-being, dezvoltare urbană și rurală.

Art Encounters

Fundația Art Encounters este o inițiativă culturală independentă, înființată în 2015, orientată spre susținerea scenei de artă contemporană din România.

Activitățile Fundației urmează trei direcții principale: organizarea Bienalei Art Encounters și a programului de expoziții permanent, încurajarea educației și dezvoltarea publicului prin programe publice, dezvoltarea unei serii solide de rezidențe artistice și curatoriale. 

Program - TBA

Cluj-Napoca

Eveniment de networking
12 Noiembrie 2023
Discuție deschisă
13 Noiembrie 2023
Sesiuni de lucru
13 - 14 Noiembrie 2023
Deplasare Cluj → Timișoara
15 Noiembrie 2023

Timișoara

Sesiuni de lucru
16 - 18 Noiembrie 2023
Discuție deschisă
18 Noiembrie 2023
Eveniment final de networking
18 Noiembrie 2023
Taxe și alte costuri

Nu se percepe nicio taxă de admitere și nicio taxă de participare.

Deplasarea de la Cluj la Timișoara va fi asigurată de către organizatori.

Cazarea va fi asigurată de către organizatori.

Public țintă

Tineri profesioniști în domeniul artei, al curatoriatului și/sau al criticii de artă, cu o experiență de cel puțin 3 ani.

Perioada de înscriere

9 iulie – 20 august 2024

Participanții selectați vor fi anunțați în 30 august 2024.

Limba

Cursurile vor avea loc în limba engleză.

Cum te poți înscrie

Înscrierile se realizează prin completarea formularului, disponibil la acest link.

Pentru orice întrebări despre program, te rugăm să scrii la school.curating@gmail.com.

Deadline-ul pentru aplicație a fost 6 octombrie 2023, ora 23:59.

Școala Curatorială de Toamnă face parte din programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023” și este finanțată prin programul Legacy Timișoara 2023, implementat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu fonduri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

 

Școala Curatorială de Toamnă este cofinanțată de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă pentru conținutul proiectului sau modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Proiectul este, de asemenea, cofinanțat de Municipiul Cluj-Napoca.

 

Un eveniment posibil și datorită sponsorului nostru strategic, Banca Transilvania, și susținerii ISHO, Cramelor Recaș, Volvo Autocardo, precum și a partenerilor media Radio România Cultural, RFI România, The Institute, Zeppelin și Revista Arta.

Ediții anterioare ale Școlii Curatoriale de Toamnă
Previous
Next