Cluj în rezidență

Rezidență artistică în propriul oraș

Cluj în Rezidență își propune să stimuleze creația și producția artistică, să încurajeze mediul artistic local să colaboreze, să se facă cunoscut comunității clujene și să experimenteze noi forme de exprimare artistică. Programul oferă finanțare în mod direct artiștilor printr-un sistem ușor de accesat și navigat.

 

Focusul în această rezidență nu este pe relocarea artiștilor, ci pe susținerea artiștilor deja activi în spațiul clujean care vor să se concentreze pentru o perioadă mai lungă de timp asupra unor teme care le sunt deja de interes și parte din practica artistică.

Programul se adresează artiștilor activi în mediile arte vizuale, arte digitale și new media, muzică și arte sonore, dans și performance, literatură și teatru. 

 

Află mai multe despre condițiile de participare în Regulamentul programului.

Calendar

Înscrieri deschise
16 aug - 5 sept
Anunțarea artiștilor selectați
16 sept
Desfășurarea rezidențelor
20 sept - 20 nov
Evenimentul final
23 nov

Pentru ediția pilot din 2023 am selectat 20 de artiști clujeni, din cele mai variate domenii. Vă invităm să-i cunoașteți și să aflați mai multe despre proiectele inițiate de ei pe parcursul celor două luni de rezidență.

Alexandra Mocan
Alina Andrei
Mihai Mateiu
Oana Hodade
Musspell
Mihai Iepure-Górski
Stefano Calligaro
Oana Mureșan
Bogdan Racolța
Panna Adorjani
Panna Adorjáni
Lucia Mărneanu
Alex Moldovan
Ioana Hogman
Daniela Groza & Ioana Ofelia
Dominik Iabloncic
Ovidiu Leuce
Daniel Aga
Matei Toșa
Lucian Indrei
Ioana Iacob

Biografie

Alexandra Mocan, născută în 1991 la Cluj-Napoca, trăiește și lucrează aici. Este absolventă a programului de master în pictură la UAD Cluj și pe lângă propria sa practică artistică, este una din co-fondatorii artist-run MATCA artspace.

Lucrările Alexandrei se configurează în jurul tensiunii dintre pesimism și optimism – la granița dintre acestea două găsind mereu multă ironie. Reziliența și metodele de a îmbunătăți condiții sociale/umane stau la baza multora din lucrările sale, fie că inspirația din care derivă acestea este specifică culturii balcanice, filosofiilor asiatice sau sunt rezultatul unor jocuri de cuvinte cu multiple sensuri, sau uneori sunt doar eșecuri. Folosește frecvent text în lucrări, sau există texte sau un titlu care îi alimentează inspirația. În același timp îi place să re-contextualizeze obiecte existente deja – uneori chiar clișee – și se folosește de ”furt” în mod demonstrativ – de cele mai multe ori pentru a boicota împotriva ideii de originalitate, sau cel puțin pentru a specula că sursele noastre de inspirație pot deriva din banalități. 

În rezidență

Exchanging nothingness este o intervenție într-un spațiu de pe strada Baba Novac din Cluj, care a avut ca și ultimă destinație o casă de schimb valutar (Engl = Exchange). Prin acest mijloc, artista caută să vorbească despre schimburile care se produc între eșec și modalitățile de reconfigurare ale acestuia, printr-o lucrare auto-referențială practicii artistice.

Biografie

Alina Andrei, artistă și curator, trăiește și muncește în Cluj. Din 2017 până în prezent este curator şi custode al spațiului de artă White Cuib. De asemenea, împreună cu George Roşu a curatoriat spațiile Raft Cluj (din cadrul Fabricii de Pensule) și Raft Braşov. Uneori spune poveşti pentru oameni mari, folosindu-se de personaje din hârtie pe care le fotografiază și le expune în diferite contexte. Poveştile ajung să fie expuse pe pereţii galeriilor, pe internet sau în fanzine, în tiraje limitate. În ultimii ani face instalații foto, mai exact fotografiază cunoscuți și necunoscuți, pe care apoi îi decupează și îi amestecă în instalații mobile. Aceste lucrări fac trimitere la instalațiile mobile ale lui Alexander Calder și Bruno Munari. În 2020 a făcut ilustrațiile pentru cartea de poezii „Expectativa luminoasă”, de Andrei Dósa, apărută la editura clujeană OMG.

În rezidență

Atunci tocmai mă duceam în stația de autobuz și mă gândeam că din nou mi-am uitat cheile acasă este o instalație foto fixă și mobilă, cu tehnici mixte: fotografie, decupaje, colaje, text. sunet. Trecătorii anonimi care umplu străzile orașului sunt principalul subiect.

Fiecare om fotografiat este decupat și expus în această instalație într-un context nou, în așa fel încât se creează o poezie vizuală. Instalația face trimitere la intimitate, la spațiul public și relația noastră cu mediul urban, la singurătate și izolare în mijlocul orașului.

Biografie

Mihai Mateiu s-a născut în 1976 la Târgu-Mureș. Lucrează din 2004 în organizarea de evenimente culturale. A fondat Someș Delivery, unul dintre cele mai influente proiecte legate de spațiul public din Cluj, și Flux Project, un start-up prin care facilitează experiențe culturale pentru angajații din companii.  Începând din 2003, textele lui au apărut în reviste culturale, în original sau în traducere. A fost inclus în antologiile Az ev műfordításai  (2008), The Aesthetica Creative Works (2009), Best of: proza scurtă a anilor 2000 (2013), Der Osten ist eine Kugel (2018), 16 prozatori de azi (2018). Volumul “Oameni”, publicat în 2011, a devenit bestseller al editurii Casa de pariuri literare. În 2023 a publicat un nou volum de povestiri, “În creștere”, la editura Trei. 

În rezidență

Proiectul de rezidență reprezintă primii pași spre un nou volum de proză scurtă. Cel mai probabil, el va continua demersul început cu volumul  „În creștere” (apărut în 2023 la editura Trei), în care autorul a desprins bucăți și nuclee narative dintr-un roman și le-a dezvoltat ca povestiri.

Biografie

Oana Hodade (n. 1985) este artistă, performer, compozitoare și autoare. Are o educație formală în artele spectacolului – actorie și regie. Treptat, și-a extins preocupările către performance, imagine, text și peisaj sonor cu ajutorul cărora explorează fragilitatea, intimitatea, ritualurile și rutinele vieții cotidiene și spațiul personal. Este interesată de memorie ca subiect artistic și lucrează cu arhive vizuale și sonore. Practica ei artistică recentă caută să chestioneze intersecția dintre narațiune și acțiune în teatru și scena ca teren de joacă multidisciplinar. 

În rezidență

A umbla, a asculta este un studiu pe conceptul de plimbare sonoră (soundwalk), care aprofundează noțiuni legate de peisajul sonor și dezvoltă un format de acțiune performativă pentru public. Scopul întregului demers este de a crea un cadru prin care publicul să se conecteze la oraș și la propriul ritm interior în mod conștient. Forma, traseul și tematica acestei plimbări se dezvoltă în jurul ideii de grijă și atenție, în consonanța aparte între călătoria interioară și cea exterioară, care sugerează că mintea este și ea un fel de peisaj și că mersul pe jos este o modalitate de a o traversa, așa cum sugerează Rebecca Solnit în studiile ei despre umblat, rătăcire și pribegie.

Biografie

Musspell este un trio emergent din Cluj-Napoca, fondat în primăvara anului 2019. Trupa plasează în prim plan motivul nordic cu elemente melancolice și jucăușe creând cântece centrate liric, subliniind în același timp valoarea naturii, care reflectă și starea lor de spirt. Caracteristicile centrale ale trupei sunt armoniile vocale complicate. Chitara, basul analogic și tobele sunt combinate cu alte elemente electronice

În rezidență

Rezidența Musspell stimulează creativitatea tuturor membrilor trupei, prin încercarea de a crea linii melodice unice și ritmuri deosebite, din dorința de a diferenția producția Musspell de alte proiecte din scena underground a muzicii din Cluj. Rezidența include colaborarea cu diferiți artiști clujeni pentru lansarea unui nou album și a unui nou videoclip.

Biografie

Mihai Iepure-Górski s-a născut în 1982 la Alba-Iulia. Este absolvent al Academiei de Artă și locuiește la Cluj-Napoca. Lucrează într-o varietate de medii încercând din răsputeri să evite să cadă pradă acestora, revine însă adesea la o metodă de lucru care implică parteneriate cu alți practicieni din varii domenii artistice cum ar fi: actori, performeri, muzicieni, designeri modă, etc. Face parte din colectivul de artiști al Fabricii de Pensule din 2014. În octombrie 2018 a fost artist în tranzit/Erste în rezidență la MuseumsQuartier din Viena. A participat la a 2-a ediție a Mobile Biennale și s-a aflat între beneficiarii call-ului inițial al Salonului de Proiecte, București. Între 2019-2021 a co-curatoriat și coordonat programul de Arte Vizuale al Fabricii de Pensule, alături de Răzvan Anton. Practica sa curatorială continuă în parteneriate cu varii organizații, cum ar fi: Electroputere Plus, Minitremu. 

În rezidență

Repetiții pentru 89/90 – arhivare, continuă un proces început în 2022 intitulat Repetiții pentru 89/90, ce constă în înregistrarea și arhivarea scandărilor din timpul protestelor de la Revoluția din 1989 (din întreaga țară, inclusiv Cluj) și a celor din Piața Universității din 1990 (București) într-o formă neobișnuită, mai exact prin transferul lor prin filtrul vocii unor artiști cântăreți de operă. Evenimentele din ‘89 sunt un punct focal și o temă recurentă a artistului, pe care o explorează din multiple perspective.

Biografie

Subiectul principal al cercetării artistice a lui Stefano Calligaro a fost întotdeauna limbajul și interacțiunile sale cu codurile sociale și vizuale tipice societății contemporane. De aici se nasc „Poetricks”-urile, glitch-uri verbale în multiple forme: picturi, cărți de artist, postere, bannere, picturi murale și multe altele. „Poetricks” nu sunt doar trucuri, sunt opere de artă și materiale scrise care pun la încercare codurile sociale și culturale prestabilite prin simplitatea vizuală și o utilizare precisă, deliberată a limbajului. Apariția, producția și distribuția lor sunt adesea lăsate de artist în mâinile și la discreția galeriștilor de artă, editorilor, curatorilor și redactorilor, care, în acest fel, devin contribuitori și creatori instrumentali ai operei de artă în sine. 

În 12 ani petrecuți până acum la Cluj-Napoca, a dezvoltat proiecte care implică limbajul și poezia în diverse moduri: opere de artă prezentate în expoziții personale în galerii și spații de artă ( precum galeria Sabot din Cluj-Napoca), proiecte colaborative cu caracter social destinate tinerilor (la spațiul NonPlusUltra din Cluj-Napoca), cărți pentru copii („Fast One” – 2019, HappyPotatoPress) și cărți de artist („Poetricks” – 2022, Edition Taube).

În rezidență

Poetricks e un proiect ongoing, care explorează potențialul transformator al limbajului. Fie că devin un tablou, pagina unei cărți, un sunet, un afiș, sau simple cuvinte în aer, „Poetrickul” este produsul unui dialog direct între două persoane implicate în realizarea produsului artistic. Acest set de decizii ia în considerare nu numai componenta formală a operei de artă, ci și contextul și locația fizică în care va fi afișată, tipul de public căruia îi va fi prezentată opera de artă și, eventual, modul în care opera de artă va fi apoi relocată în afara „lumii artei”. Toate etapele, conceptuale și practice urmăresc subminarea structurilor tipice sistemului artei, subliniind în același timp importanța unui dialog între toate părțile implicate într-un proiect cultural, nu doar la nivel conceptual, ci și la nivel de fructificare, în care publicul este invitat să perceapă modurile diferite și eclectice în care arta, literatura, și amestecul lor se prezintă comunității.

Biografie

Oana Mureșan este coregrafǎ și dansatoare independentǎ și îşi desfǎşoarǎ activitatea cu precădere în Cluj-Napoca. A absolvit Academia de Muzica Gheorghe-Dima, cu specializarea în coregrafie, iar apoi programul de masterat în cadrul aceleiaşi specializǎri. A început acest drum la vârsta de 5 ani în calitate de gimnastǎ şi ulterior s-a îndreptat spre dans şi teatru.  Din 2016 semneazǎ coregrafii pentru diferite spectacole/performance-uri/instalații de dans individual sau de grup desfǎşurate în spații convenționale, muzee, galerii.  În anul 2018, în cadrul Festivalului de Teatru de la Constanţa, Oana câştigă premiul pentru cel mai bun coregraf cu spectacolul “Heterocromia”. Iar în 2020 Centrul Național al Dansului o premiazǎ pentru contribuția adusǎ dansului contemporan în Romania.  În paralel cu proiectele de dans, Oana desfaşoarǎ cu regularitate cursuri de dans contemporan pentru copii şi grupe destinate adulților cu nivel începǎtor şi intermediar. In 2022 deschide OM centru coregrafic in Cluj-Napoca. 

În rezidență

Miliarde de ființe au plâns aici este un studiu detaliat al fenomenelor naturii în relație cu corpul uman și o investigație intimă a legăturii dintre om și pământ.  Pământul ca și materie și sens pentru corp, dar și ca noțiune de un acasă temporar. 

Studiul pleacă de la o etapă de research în studio, continuată cu una de izolare de societate în natură, în Munții Trascăului (Rimetea/ Alba), unde artista împreună cu fotograful Adrian Sucilă, refac zilnic traseul urcării pe munte, pentru a observa stările, efortul și emoțiile prin care trece corpul și a le consemna într-un jurnal fotografic dinamic, la cald; experiența este transgresată și transmisă live, într-un cadru performativ expozițional, la Om centru coregrafic.

Biografie

Bogdan s-a născut în 1982 în Gherla, a crescut la Cluj până la vârsta de 9 ani, și apoi a emigrat alături de familie în Germania.

Practică din adolescență percuție africană și jonglaj cu foc, dar formarea profundă a început cu practica capoeira, prin care a cunoscut prima formă vie și complexă de joc comunitar, cu transmisie multi-generațională și tradiții vii și adaptabile.  Maeștrii brazilieni i-au deschis percepția spre o viață în care arta jocului este un epicentru al întâlnirilor comunitare. A încheiat facultatea cu o licență fotografică, care i-a oferit posibilitatea de a călători pentru 3 luni în Brazilia, unde a cunoscut aceste forme de artă în forma lor tradițională, vie și diversă și a luat decizia de a se întoarce în România. A devenit co-fondator al centrului Fabrica de Pensule, în cadrul căruia a desfășurat până în 2017 – ateliere de percuție africană și braziliană, jam session-uri, concerte bazate pe improvizație, workshop-uri cu maeștrii din diferite părți ale lumii, cursuri de formare în capoeira și în muzică. În acest timp și-a dezvoltat propria abordare în muzică, aducând sonorități contemporane alături de instrumente arhaice, instrumente construite personal și forme arhaice de cântec, bazate integral pe improvizație, sub sintagma Bogdan Octav&The Dao.

În rezidență

Proiectul „Rădăcini&Întâlniri /Roots’N’Counters” este un manifest muzical despre o nouă formă de folclor pentru joc în România secolului XXI, un album care să aducă laolaltă instrumente precum caval, fluier ciobănesc, tilincă, berimbau, kora, kalimba, atabaque, djembe, dundun, sintetizatoare, chitară electrică și drummachines, în diferite forme care ar putea corespunde unor diferite manifestări de joc și cântec. Artistul experimentează felul în care forme arhaice de joc își pot găsi locul și sound-ul în contemporan.

Biografie

Panna Adorjáni este performance maker și artistă interdisciplinară. Ea este dramaturgă și expertă în studii teatrale prin formare, dar consideră că cei doisprezece ani de educație muzicală clasică au fost, de asemenea, relevanți. A semnat primul ei contract de teatru la vârsta de 16 ani, în rol de violonist într-un spectacol; de atunci, a lucrat într-o varietate de job-uri legate de teatru: critic și editor, dramaturg, asistent de regie, prompter, muzician, compozitor, organizator de festivaluri, interpret, traducător, performer, creator de teatru și prezentator de workshopuri și seminarii. În prezent, se concentrează asupra doctoratului și lucrează în contexte de colaborare artistică în proiecte diverse realizate în scena independentă clujeană. În practica sa artistică ea este intrigată de posibilitățile de reconciliere a teoriei și practicii, precum și de modalitățile în care ierarhiile teatrale ar putea fi reconsiderate pentru a genera procese orizontale și interdisciplinare. Cercetarea sa de doctorat se concentrează asupra modelelor de creație colectivă în culturile teatrale underground din România și Ungaria înainte de schimbarea de regim. 

În rezidență

Despre tot ce nu ține de subiect este un performance solo, care experimentează combinarea diferitelor limbaje (de la rigoarea prelegerii academice la spoken word), punând în joc muzica și tăcerea, cuvântul și melodia și deconstruind practica de interpretare muzicală. Cadrul hibrid ar putea fi numit deci un „concert/lecture/performance”, în care fiecare element este exploatat și, de asemenea, creează o relație tensionată unul cu celălalt.  Alegerea prelegerii ca și formă nu este doar o chestiune de interes personal, ci o căutare a întâlnirii între oameni, o împărtășire inspirată și o conversație semnificativă cu publicul.

Biografie

Lucia a absolvit Facultatea de Arte Plastice UAD, secția grafică și Facultatea de Teatru și Film UBB, secția actorie, urmând apoi cursurile masteratului de theatre-making Das Theatre AHK din Amsterdam. Colaborează în general cu mediul independent, unde găsește spațiu pentru experimentare și artă înțeleasă printr-un filtru social. Oscilează cu plăcere între actorie, scenografie, pictură murală, ilustrație, performance. Cel mai recent proiect este ‘Copilul tuturor’, un one woman show în regie și interpretare proprie, al cărui text l-a semnat de asemenea și care explorează aspectele problematice ale relației mamă-copil. După o  perioadă relativ lungă de colaborări pe scena culturală clujeană, este în prezent preocupată să revin în lucrările sale la o perspectivă personală, introspectivă, autonomă. 

În rezidență

‘MOMENTUM, eseu despre anatomia plecării este o abordare cu mijloace teatrale a unei teme de interes pentru artistă: plecarea. Mai specific, este o investigare a mecanismelor deciziei de a pleca (din locuri, relații, situații…), decizie care conține în ea ideea de a transgresa o limită, de a face un pas în față, peste hotar. Această disecție a plecării este exprimată printr-un spectacol de autor one woman show. Autoarea este cea care scrie textul, cea care îl pune în scenă și cea care îl interpretează, din perspectiva a 6 personaje aflate în fața deciziei de a pleca.

Biografie

Alex Moldovan s-a născut în 1977 la Cluj, unde locuiește şi acum. A studiat filosofia, are un master în teorii ale artei moderne și a tradus peste 70 de cărți. Ține ateliere de scriere creativă cu copii și adolescenți și dacă va termina măcar a zecea parte din cărțile la care lucrează se va considera un om mulțumit. A debutat în 2016 cu „Olguța şi un bunic de milioane”, a cărei acțiune se petrece la Cluj, serie care se continuă cu volumele „Olguța și Operațiunea Jaguarul” (2020) și „Olguța și marea demascare” (2021). Cea mai recentă carte publicată este „Casa” (2023), un roman distopic pentru adolescenți, apărut la Editura YoungArt. Între timp a scris și Băiețelul care se putea mușca de nas (2019). Textul „O poveste fără niciun fel de morală” i-a apărut în Manualul de limba română pentru clasa a VII-a al Editurii Art Klet. A publicat în revistele Fabulafia și Ordinul Povestitorilor și în antologiile „Uite cine vorbește”, „Cel mai mult și mai mult” și „Selfie”. A făcut parte din juriul Trofeului Arthur și a participat la Tabăra de creație „Locuiește în poveste”. În 2021 a debutat ca autor dramatic la Teatrul Arcadia din Oradea, cu o dramatizare a „Băiețelului care se putea mușca de nas”. În luna septembrie 2023 a avut loc premiera unei piese de teatru adaptată după primul volum cu Olguța, o producție MINIReactor. 

În rezidență

Olguța și aventura din Orient Express este al patrulea volum din seria de povestiri având-o pe Olguța în rolul principal. Pleacă de la convingerea că lectura e un aspect esențial în viața copiilor și că lectura e o cale minunată de a-i ajuta să crească mai informați, să se conecteze mai profund la realitate și să dezvolte abilități intelectuale. 

Biografie

Ioana Hogman lucrează preponderent cu text, explorându-i caracterul performativ atât ca mediu de sine stătător, cât și în relație cu alte medii de exprimare, ca sunetul sau imaginea. Studiind Arta Actorului și Scriere dramatică la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, experiența ei este în mare parte specifică zonei teatrale. Cu toate acestea, practica ei din ultimii ani se orientează spre inițiative care folosesc instrumente din artele performative pentru a crea structuri alternative de dialog, întâlnire și experiment artistic. Este colaboratoare apropiată a spațiului Reactor, unde activează ca autoare, dramaturgă, mediatoare culturală și facilitatoare. În prezent este preocupată de testarea unor zone de lucru mai puțin familiare, păstrând constanta unui interes primordial pentru aspectul relațional al intersecțiilor de toate tipurile.

În rezidență

Un nor într-o șosetă folosește practica scriiturii performative pentru a propune un alt tip de a lua contact cu policrizele individuale și colective a căror prezență ocupă din ce în ce mai mult spațiu în discurs, în timp, în limbaj, în relaționare; este o căutare și o răscolire a vocabularului pe care îl folosim pentru a verbaliza felul în care ne întâlnim cu lumea internă și cea externă, o încercare de a destructura categoriile prin care interpretăm evenimente și contexte, și, în cele din urmă, un apel la corp și la oameni.

Biografie

Daniela Groza s-a născut în 1983 la Constanța și face fotografie documentară din 2012. Daniela a urmat studiile universitare la UC Berkeley. În 2014 a lansat proiectul artistic-umanitar BE KIND FOR REAL. De-a lungul anilor a avut privilegiul de a publica articole pe teme diverse în Revista CUTRA, ELLE Magazine, Cosmopolitan, platforma Scena 9, Revista DOR, NY Arts Magazine. Până acum a activat ca și instructor de fotografie în țară și de asemenea online cu studenții de la Universitatea Georgetown din Washington, DC și de la Universitatea Cornell din Ithaca, NY. Seria de imagini QUEER JOY, ce reprezintă baza atelierelor, a debutat în 2020 și continuă să fie realizată din 2021 împreună cu soția sa, Ioana Ofelia.  

Ioana Ofelia s-a născut la Târgu Mureș, în anul 1994, a absolvit Facultatea de Teatru și Film, secția Cinematografie, Fotografie și Media, urmat de Masterul de film documentar, în cadrul aceleiași facultăți. De-a lungul anilor lucrează ca fotograf, operator și editor în diverse proiecte sociale, cinematografice, comerciale și de educație non-formală. Este interesată de metode diverse de creație artistică non-abuzive și lipsite de orice formă de exploatare. Astfel se îndreaptă spre autoportret și spre conceptul de fericire în artele vizuale și colaborează cu soția sa, Daniela Groza, în proiectul fotografic personal, Queer Joy. Realizează împreună seria de autoportre „Noi” prin care acestea fac vizibilă viața de cuplu queer în România, explorând ideea auto reprezentării.

În rezidență

Există fericire în artă? Aceasta este întrebarea pe care artistele o investighează prin proiectul și practica lor, plecând de la eseul ‘The Absence of Happiness in Art’, în care autoarea Ronit Milano dezvăluie lipsa conceptului de fericire în artele vizuale, printr-o analiză extensivă a felului în care s-a născut și a evoluat arta pictorială vestică.  Acest divorț între arte vizuale și fericire continuă să domine și azi. Din acest motiv artistele doresc să adăuge un strat de fericire la ceea ce există în prezent în fotografie. În timpul rezidenței această investigare se va transforma într-o narațiune fotografică, o carte despre viața lor queer, care chestionează motivele pentru care de-a lungul a 6 secole de artă realizată în afara contextului religios, fericirea a fost considerată un concept inferior.

Biografie

Absolvent al secției Artele Spectacolului Muzical, specializarea regie de teatru muzical, în cadrul Academiei Naționale de Muzică ,,Gheorghe Dima”, Dominik poartă dansul în tot ceea ce face. A colaborat cu Reactor de creație și experiment pentru proiecte semnate de Leta Popescu, Raul Coldea și Petro Ionescu, semnând coregrafia spectacolului ,,Memoriile unui Lolo” în rezidența Fresh Start. A fost colaborator la Filarmonica de Stat Târgu Mureș și Opera Maghiară Cluj-Napoca, dar și în proiecte independente. Una dintre cele mai importante colaborări  a fost montarea ,,A Duquesa de Malfi” de la Teatro Nacional Dona Maria II din Lisabona, colaborare pe parcursul unei mobilități Erasmus. A semnat regia spectacolelor de operă ,,Tre minuti”, bazat pe opera ,,La bohème”, și ,,Labirintul Erorilor”, bazat pe opera ,,Bastien und Bastienne”. Este co-fondator al NON Centru de Arte Performative. 

În rezidență

“Startbloc” vizează mai întâi crearea unui cadru de întâlnire și colaborare între artiști practicieni din domenii conexe, încurajând cercetarea coregrafică. Proiectul testează metodologia devise, adaptată în domeniul dansului contemporan, unde astfel de instrumente colaborative sunt prea puțin abordate. Discursul coregrafic abordează subiecte care au nevoie de detabuizare (sexualitate, boală, corp, inegalitate socială), nu doar din punct de vedere tematic ci și prin interacțiunea cu publicul și intervenția asupra spațiului. Experiența este una participativă, într-un colaj care problematizează percepția proprie și diferențele care apar între noi ca urmare a acesteia; acest tip de performance ghidează publicul nu spre concluzii deja definite, ci spre întrebări care generează dialog și regândiri de sisteme.

Biografie

Ovidiu Leuce s-a născut în 1981 în  Zalău și trăiește și lucrează în Cluj Napoca. A urmat studiile în cadrul Universității de Arte și Design din Cluj, specialitatea Ceramică, unde a absolvit în anul 2004,  și Accademia di Belle Arti di Roma, specialitatea Pictură, unde a absolvit în anul 2012. Practica sa artistică încorporează pictura, desenul și ceramica, prin intermediul cărora creează neobișnuite și poetice colaje de peisaje interioare în care experiența reală se îmbină cu memoria personală şi surse literare. A expus în numeroase expoziții personale și de grup la Muzeul MAXXI din Roma (IT.), Centrul de Artă Mark Rothko din Daugavpils (LT.), Galeria Rosalux din Berlin (DE.), Villa Medici Académie de France din Roma (IT.), Galeria Divario din Roma (IT.), Galeria Boccanera din Trento(IT.), Centru de Interes din Cluj Napoca (RO.), Universitatea Pamukkale din Denizli (TR.), I.C.R. Venezia (IT.) printre altele. A curatoriat diverse expoziții: Spazi Aperti. You are here la Academia Română din Roma, Italia (cu Andrei Ciurdarescu) în 2015, Sfera din puncte, Galeria White Cuib, Cluj Napoca, România în 2019, “Il faut cultiver notre jardin”, Centrul de Interes, Cluj Napoca în 2020. A coordonat evenimente culturale precum Artă Contemporană din Cluj Napoca la Berlin la Kolonie Wedding, Berlin, 2021, iar din 2018 conduce și coordonează activitatea asociației culturale Friche.

În rezidență

Notes on the melody of things e o etapă a unei cercetări artistice a peisajelor interioare, inspirate de experiențe reale, memorie personală şi surse literare. Acestea sunt transformate, într-un joc continuu între colaj, desen, pictură şi ceramică, în opere ce dau imaginației o formă tangibilă și accesibilă privitorului. Rezidența continuă acest demers prin crearea de noi artefacte, desene pe hârtie și piese de ceramică derivate din conceptul inițial și concepe un dizpozitiv nou de expunere a acestora, împreună cu designerul de obiect clujean Radu Abraham. Colaborarea întărește ideea de conlucrare între creativi, ce duce la dezvoltarea de noi forme de exprimare artistică în comunitatea artistică din Cluj.

Biografie

Danaga (Daniel Aga) este un muzician din Cluj, cunoscut publicului pentru albumele “Am n-Aripi”, “Spiro”, “Doamne ferestre” precum și pentru prelucrările folclorice apărute pe prima compilație “Culese din Cartier” editată de Subcarpați. Cântând la diferite instrumente acustice sau electronice, folosind tehnici de live-sampling și combinând sonorități contemporane cu teme tradiționale, încearcă să treacă dincolo de limitele dintre genuri muzicale, evenimente sau oameni. A fost prezent pe scenele unor festivaluri importante atât din țară cât și din străinătate: Amural, Waha, Green Sounds Bucharest, Untold, Neversea, Electric Castle, Mekittburn (Belgia), Midnight Sun (Norvegia) și a evoluat alături de nume importante ale muzicii electronice precum Silent Strike, Subcarpați, Akua Naru, Guts, Club des Belugas, Nightmares on Wax, Baba Zula, Chancha via Circuito etc. Pe lângă activitatea solo, compune muzică pentru diverse spectacole de teatru sau dans contemporan: “Height Sense” cu Alexandra Gârbea și Timea Kovacs, “Paralel” în regia Letei Popescu și a lui Ferencz Sinko, “Trei Surori” în regia lui Atilla Balogh (Teatrul  Szigligeti din Oradea), “MISA Părut”, “Micul nostru centenar” și “Orașul Electronic” (regia lui Dragoș Mușoiu), “MOMO” (în regia Dianei Dragoș) precum și coloane sonore pentru animații, scurtmetraje și filme mute.

În rezidență

Muzica secretă a orașului. Oameni și locuri traduce în muzică impresiile lăsate de Cluj, orașul în care artistul locuiește de 25 de ani. Un oraș care la început i s-a părut rece și sobru, dar care în ultimii ani a devenit tot mai colorat. Fiind martor la multe schimbări majore prin care a trecut Clujul, de la perioada băncilor tricolore, la explozia culturală a anilor 2010 – 2015, apoi gentrificarea care a venit după, artistul exprimă într-un album de muzică electronică întâlnirea cu oamenii și locurile care au marcat etapele acestui oraș și au creat comunități în jurul lor.

Biografie

Matei s-a născut în 1993 în Cluj-Napoca. Fiind preocupat să găsească un răspuns legat de ceea ce îl determină să deseneze, instinctele sale derivă din experiențe anterioare de lucru și sunt datorate faptului că a crescut printre sculpturi, unde și-a dezvoltat atenția la spațiu și formă în raport cu ambianța și cu primele sale amintiri. Este interesat în principal de modul în care un anumit lucru poate exprima particularități diferite dacă i se schimbă regula sau dacă se adaugă o eroare în structura sa; el împinge această metodă în lucrările sale, unde generarea de noi sensuri sau ficțiuni este dezvoltată printr-un experiment al stratificării, aproape ca și cum ar pregăti un colaj. Banalul deține un rol important, raportându-se adesea la realitate într-un mod ironic, unde circumstanțe obișnuite sunt perturbate de evenimente stranii, suprapuse peste ambianțe liniștite, în locuri în care pare că nu se întâmplă niciodată nimic. Absolvent al programului de masterat al departamentului de grafică de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, se ocupă în prezent de coordonarea MATCA artspace, spațiu pe care l-a co-fondat.

În rezidență

This day and age este o meditație despre ceea ce înseamnă continuarea și dezvoltarea practicii artistice, prin desene și sculpturi care investighează explorarea sinelui și a ce înseamnă să înveți să ai grija de tine pe măsură ce te maturizezi și avem de multe ori tendința să ne neglijăm. Acestora li se adaugă o antologie de povești locale reprezentate prin imagini inspirate de diferite genuri de filme (comedie, fantasy,horror,etc.) și o serie de investigații în dezvoltarea desenului, numite „Nocturnal Habits”.

Biografie

Născut în 1983, trăiește și activează în Cluj-Napoca. A absolvit studiile de master la Universitatea de Arte și Design Cluj-Napoca în 2011, în cadrul Departamentului Foto-Video. Practica sa artistică este cu și despre fotografie, însă nu se limitează la acest mediu, incluzând desen, colaj, instalație etc. Subiectele sale oscilează de la analiza și reprezentarea relațiilor și evenimentelor personale la diverse teme de interes antropologic: în ce mod producția și distribuția imaginilor condiționează percepția imaginilor, în ce măsură cultura noastră este un amestec de ficțiune și adevăr, și prin ce mijloace imaginile au ajutat la realizarea acestui lucru. Lucrările sale au fost expuse în spații artist run, galerii comerciale, muzee și instituții și pot fi găsite în colecții publice cât și private.  În 2012 a cofondat proiectul Lateral ArtSpace la Fabrica de Pensule din Cluj, unde a coordonat peste 70 de evenimente culturale, în mare parte expoziții, dar si performance-uri, lansări de carte, etc. 

În anul 2022 a fondat, împreună cu artista Cristina Curcan, spațiul Colateral, un nou spațiu de expoziții în incinta Cinema Arta din Cluj. A fost invitat ca speaker la evenimente culturale din Stockholm, Atena și Amsterdam, cu focus pe scena de artă contemporană tânără din România. 

În rezidență

Teaching a new dog old tricks este o reflecție asupra întâlnirilor artistului cu cadrele didactice responsabile pentru educația sa, în decursul vieții. Proiectul are ca temă centrală dezvoltarea personală prin intermediul educației formale, dobândită în școală.  Începând cu vârsta de șapte ani, artistul a petrecut 21 de ani în școală și peste de 50 de profesori au fost responsabili pentru educația sa, pentru ceea ce a devenit, ar fi trebuit să devină, ar fi putut să devină…

Biografie

A absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, iar în 2019 a obținut diploma de doctor în arte vizuale. A fost parte din artiștii Fabricii de Pensule, iar apoi apoi din colectivul Centrului de Interes. Este co-fondatoare a Spațiului Segment, care funcționează ca atelier, spațiu de expoziție sau workshopuri, dar și ca loc de întâlnire pentru artiști. De-a lungul a 16 ani de activitate artistică, Ioana a explorat teme legate de intimitate, sexualitate și imaginea ca metaforă pentru diverse experiențe umane. Mediile preferate de exprimare artistică sunt pictura și desenul, dar și fotografia și videoul, folosite pentru a documenta realitatea și percepția proprie asupra lumii. Artista explorează și tehnici precum linogravura sau monotipia, ca modalități de a înțelege rolul și specificitățile imaginii în contexte diferite. Temele pe care le abordează sunt legate de intimitate și obiectele care ne înconjoară în sfera personală, modul în care aceste obiecte pot fi înțelese în diferite contexte și cum ele pot dezvălui aspecte ale identității și ale acțiunilor noastre. 

Din perspectivă feminină, artista explorează felul în care media influențează percepția asupra sexualității si impactul imaginii asupra identității și corporalității 

În rezidență

O poveste a intimității explorează Kamasutra ca fiind mai mult decât o simplă listă de poziții sexuale, cât un tratat mai larg despre iubire, relații și sexualitate, conceput pentru a îmbunătăți conexiunea prin explorarea și înțelegerea profundă a plăcerii și a intimității. Artista explorează modul în care textul contribuie la crearea de noi reprezentări; folosind ca punct de pornire Kamasutra, artista dezvoltă un jurnal de cercetare scris și vizual și o serie de picturi legate de tema intimității, pornind de la intimitatea și sexualitatea în arta indiană clasică dar și contemporană.