Forumul Medierii – Ediția 2021

Intro
Ediția din acest an a Forumului Medierii Culturale propune o explorare a întâlnirii dintre arte și științe în practica și în teoria comunicării acestora, a coabitării în abordările educatorilor, artiștilor și managerilor.
Într-o lume în schimbare accelerată, căreia ne este dificil să îi vedem uneori direcția și sensul, arta și știința oferă modalități de a accesa realitatea în feluri complementare, esențiale social și benefice pentru dezvoltarea noastră personală – emoțională și cognitivă.
Participarea culturală și apetitul pentru științe sunt influențate de existența unei distanțe simbolice. Impactul acestui interval se reflectă în gradul de implicare și în măsura în care sunt apreciate modurile de cunoaștere pe care arta și știința le oferă.
În ce privește cultura ne-am obișnuit, din păcate, să privim cu îngrijorare, dar fără panică, nivelul extrem de scăzut al consumului cultural, numărul redus al oportunităților de educație prin și pentru cultură și slaba integrare a artelor în școală. Când vorbim despre știință, însă, recunoaștem că neîncrederea și lipsa experiențelor de învățare de calitate au consecințe extrem de grave.
Medierea culturală și comunicarea științei sunt generatoare de sens, educă și determină o reducere a distanței simbolice. Prin metodele și instrumentele pe care le folosesc pot inspira și deschide piste utile de chestionare a naturii adevărului, rolului creativității, despre valoarea dialogului și justa măsură a negocierii cunoașterii. .

Programul din acest an al Forumului încurajează schimbul de idei și experiențe despre modul în care înțelegem abordarea integrată a artelor și științei în școală și în practicile curatoriale, despre felul în care politicile publice de finanțare încurajează anumite practici ale medierii, despre formele pe care le poate lua colaborarea dintre artă și știință în programele cu miză educațională și despre cum ne pregătim să realizăm mediere culturală și științifică de calitate.

Cui ne adresăm?
handshake
specialiști mediere culturală & științifică
cap
cadre didactice
artist
artiști & creatori de conținut
Structura
Definire
În care introducem tema, definim teritoriul în care se plasează și introducem concepte și idei
Cadre
În care ne uităm la practici și contexte specifice în care se întâmplă medierea
Resurse
În care identificăm și împărtășim resurse concrete pentru medierea culturală
Competențe
În care discutăm despre cum poate fi susținută dezvoltarea profesională în domeniul medierii
Inspirație

Forumul va continua cu un program satelit de întâlniri în care explorăm modele de lucru, instrumente și proiecte care ne inspiră.

Te invităm să explorăm împreună formele pe care le poate lua colaborarea dintre artă și știință
Program

Deschidere

cu Anne Bamford, Katherine Heid, Ryan Jenkins
gazde: Corina Bucea, Raluca Iacob, Miruna Amza
luni, 25 octombrie 2021
17.00 - 18.30

Definire

Cum integrează STE(A)M arta și știința în educație?
marți, 26 octombrie 2021
15.00 - 18.00
Zoom
În educație, artele și științele se întâlnesc și sub conceptul de STE(A)M. Acronimul se referă la știință, tehnologie, inginerie, arte și matematică, iar conceptul se referă la abordarea integrată a predării acestor discipline, cu diverse nuanțe...

Competențe

Ce educație e necesară pentru formarea mediatorilor?
miercuri, 27 octombrie 2021
15.00 - 17.00
Zoom
În cartea sa Educating Artists for the Future, Mel Alexenberg reflectă asupra necesității „de a explora noi direcții pentru educarea artiștilor pentru viitor într-o lume în...

Resurse

Cum susțin finanțările impactul medierii?
miercuri, 27 octombrie 2021
17.00 - 18.40
Zoom
Medierea culturală este modul de a vorbi despre întâlnirea actului cultural cu un public căruia i se recunoaște prezența, care este viu, în toată diversitatea sa, care nu este aplatizat de profilul „consumului cultural” definit în scop statistic...

Cadre

Cum sunt integrate arta și știința în practicile curatoriale?
joi, 28 octombrie 2021
15.00 - 18.00
Zoom
Modul în care știința și arta se întâlnesc trece azi dincolo de contaminare unilaterală - în care în mod tradițional știința oferă obiectivitate, iar arta este subiectivă...
Echipă și invitați
Corina Bucea
Corina Bucea
Raluca Iacob
Raluca Iacob
0. Miruna Amza
Miruna Amza
1. Anne Bamford
Anne Bamford
1. Katherine Heid
Katherine Heid
1. ryan jenkins
Ryan Jenkins
2.1 Madlen Serban
Madlen Șerban
2.1 Mihai Iacob
Mihai Iacob
2.1 Mihai Lupu
Mihai Lupu
3.1 Lars Ebert
Lars Ebert
3.1. Crenguța Lăcrămioara Bizu
Crenguța Lăcrămioara Bizu
3.1. Carmen Croitoru
Carmen Croitoru
3.2 Alexandra Rigler
Alexandra-Maria Rigler
3.2 Ileana Racoviceanu
Ileana Racoviceanu
3.2 Irina Cios
Irina Cios
3.2. Mihaela Paun
Mihaela Păun
3.2. Oana Simionescu
Oana Simionescu
4. Jahnavi Phalkey
Jahnavi Phalkey
4. Mihaela Ghita
Mihaela Ghiță
Înscrieri

Pentru a participa la program este necesară înscrierea prealabilă. Sesiunile vor avea loc pe zoom doar pentru participanții înscriși, fiind posibilă participarea pentru sesiuni individuale sau pentru întreg programul.
Deschiderea Forumului va avea loc live pe pagina de facebook a Centrului Cultural Clujean.

Participarea este gratuită.
Dacă ești mediator cultural, comunicator științific, educator sau pedagog sau interesat de relația dintre artă, știință și educație, acest eveniment este pentru tine