Forumul Medierii – Ediția 2023

Forumul Medierii Culturale 2023

Ediția din 2023 a Forumului Medierii Culturale, cu tema Patrimoniu atemporal, explorează diverse perspective și proiecte centrate pe potențialul de mediere culturală al patrimoniului pentru a genera conexiuni între generații, a însufleți spiritul de comunitate, a reflecta incluziune și apreciere pentru moștenirea culturală.

Ne întâlnim la Forum cu educatori și mediatori, operatori culturali, cercetători și studenți, artiști, asistenți sociali. De această dată evenimentul ne îndeamnă și la (re)descoperire la fața locului, cu un format itinerant în două dintre zilele sale, explorând proiecte aflate în desfășurare la Timișoara, de către organizații locale. Ne conectăm la contextul de Capitală Europeană a Culturii și dorim să reflectăm asupra rolului activ pe care cultura vie îl are într-o comunitate, potențat de activitățile specifice de mediere.

La ediția precedentă a Forumului am reflectat asupra practicilor culturale după o perioadă de retragere în spațiul privat și de conectare cu publicul în mediul online, iar acum ne propunem să vorbim despre întoarcerea în spațiul public. Vom explora dinamica medierii culturale a patrimoniului în contextul actual, competențele dezvoltate sau redobândite pentru că au rezistat la testul vremurilor, devenind astfel atemporale.

Știm că medierea culturală nu poate exista fără obiectul medierii, iar patrimoniul se constituie adesea drept acest obiect, fie că vorbim despre pictură, arhitectură, literatură, muzică, fotografie sau despre meșteșuguri (artă artizanală), obiceiuri, gastronomie. Medierea culturală în legătură cu patrimoniul este o formă de interpretare, de a traduce în limbaj contemporan și accesibil intenții și decizii din trecut. Ne oferă o înțelegere aprofundată a felului în care s-au format comunitățile, identitatea sau mentalul colectiv. Ne ajută să ne descoperim pe noi înșine și să ne conectăm la esența umană, indiferent de generația din care facem parte. Medierea culturală a patrimoniului poate fi un liant social, iar stimularea acestor practici poate influența în mod pozitiv viitorul pe care ni-l creăm.

Cui ne adresăm?
handshake
specialiștilor în mediere culturală & științifică
cap
cadrelor didactice, pedagogilor & educatorilor
artist
artiștilor & creatorilor de conținut
Componente

Definire

În care introducem tema, definim teritoriul în care se plasează și introducem concepte și idei

Cadre

În care ne uităm la practici și contexte specifice în care se întâmplă medierea

Resurse

În care identificăm și împărtășim resurse concrete pentru medierea culturală

Competențe

În care discutăm despre cum poate fi susținută dezvoltarea profesională în domeniul medierii
Program conferințe

4 octombrie, format conferință și atelier la Cazarma U, Timișoara. Accesul e liber, pe bază de înscriere.

Sesiune deschidere: Definire patrimoniu atemporal

Kristina Petrasova - Institutul Olandez Sound & Vision
Maria Hernes Bær - Bodø2024 IKS
Bogdan Șandric - Institutul Național al Patrimoniului
Crina Mareș - Centrul Cultural Clujean
Ovidiu Baron - Muzeul Astra Sibiu

Moderator: Raluca Iacob - Centrul de Proiecte Timișoara

#DEFINIRE
4 octombrie
10:00-12:00
CAZARMA U, Timișoara

Înscrierile au luat sfârșit.

Atelier: Cultură deschisă, gândire agilă și sustenabilitate economică [Anulat]

Trainer: Olivier Schulbaum, Fundația Platoniq, Spania
Facilitator local: Lorena Copil, Centrul Cultural Clujean
#COMPETENȚE
4 octombrie
13:00-17:00
CAZARMA U, Timișoara

Înscrierile au luat sfârșit.

Program sesiuni itinerante

5 – 6 octombrie, format itinerant în spații culturale din Timișoara. Accesul e liber, pe bază de înscriere.

vineri, 6 octombrie 2023 18:30-20:00
Istoria redată tinerilor în format interactiv

@ Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 din Timișoara  (strada Oituz 2B)

Facilitatori:

Gino Rado, președinte Asociația Memorialul Revoluţiei din Timişoara, director Centrul Naţional de Documentare, Cercetare şi Informare Publică despre Revoluţia Română din 1989

Alexandru Groza, director Muzeul Ororilor Comunismului, alături de care a fost realizată noua expoziție CREDINȚĂ. ÎNCREDERE. CLANDESTINITATE. Imagini din dosarele polițiilor secrete, parte a proiectului european Galerii Ascunse

#CADRE
#RESURSE

Definire

Cum (re)definesc practicile culturale participative medierea culturală?
luni, 29 august 2022
13.00-15.00
Qub, Str. Ferdinand 22-26, Cluj-Napoca
Zoom
Cunoașterea copiilor și luarea în considerare a ideilor, emoțiilor și nevoilor acestora sunt esențiale pentru acțiunile culturale și educaționale...

Cadre

Ce au în comun organizațiile și spațiile care încurajează participarea copiilor?
luni, 29 august 2022
15.30-17.30
Qub, Str. Ferdinand 22-26, Cluj-Napoca
Zoom
Participarea este cheia unor noi relații între actorii culturali-educaționali și copii. A-i cunoaște și a recunoaște importanța angajării unui dialog, a înțelege și a ține cont de opiniile, nevoile și ideile lor...

Resurse

Ce repere avem pentru a integra participarea în practica medierii?
marți, 30 august 2022
14.00-16.00
Qub, Str. Ferdinand 22-26, Cluj-Napoca
Zoom
Participarea se referă la implicare și presupune (re)cunoașterea copiilor ca parteneri ai unei relații esențiale, pentru a crește prin întâlnirea cu arta și a o aduce la viață...

Competențe

Cum ajung mediatorii culturali să aibă o practică participativă?
marți, 30 august 2022
16.30-18.30
Qub, Str. Ferdinand 22-26, Cluj-Napoca
Zoom
Medierea culturală centrată pe public are nevoie de cunoștințe, atitudini și abilități specifice, dar și de un mediu de lucru care să sprijine educatorii să dezvolte activități, instrumente și metode aliniate principiilor participării...
Înscrierile pentru această ediție s-au încheiat. Te așteptăm să dezbatem împreună rolul și importanța medierii culturale a patrimoniului.
Echipă și invitați
Raluca Iacob
Raluca Iacob
Kristina Petrasova

Kristina Petrasova
Sandric_Bogdan
Bogdan Șandric
Crina Mares
Crina Mareș
Ciprian Stefan
Ciprian Ștefan
Olivier-Schulbaum
Olivier Schulbaum
Lorena-Copil
Lorena Copil
Mihaela Vetan
Mihaela Vețan
Alexandra Recășan
Alexandra Recășan​
Olga Török coordonator artistic REMIX ID
Olga Török
Cristi Vicol- PR REMIX ID
Cristian Vicol
Costache Gabriela-Anabella
Anabella Costache
Alexandrina Ciortuz_Coordonator_EcluzePeBega-min
Alexandrina Ciortuz
Diana Andone
Diana Andone
Alexandru Groza dir Muzeul Ororilor Comunismului
Alexandru Groza
Simona Giura_Asociatia Prin Banat
Simona Giura
Gino Rado vernisaj dec 2022
Gino Rado
Cristina Labo
Cristina Labo
Despre participare și înscrieri

Pentru a participa la program este necesară înscrierea prealabilă. 

Întreg programul va avea loc în format fizic la Timișoara, deschiderea Forumului va fi difuzată live pe pagina de facebook a Centrului Cultural Clujean, iar atelierul va fi în format hibrid.

Participarea este gratuită.

Ediția din acest an a Forumului Medierii Culturale este organizată de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Centrul de Proiecte Timișoara și finanțată prin Granturile SEE și Norvegiene.

 

Centrul Cultural Clujean este o organizație non-guvernamentală de cultură și dezvoltare durabilă care  gestionează programe de dezvoltare a sectorului cultural și de creștere a impactului culturii în societate, în domeniile educație, sănătate și well-being, dezvoltare urbană și rurală.

Centrul are 117 membri: instituții și organizații culturale, universități, asociații ale societății civile și ale mediului de afaceri, administrația locală și județeană din Cluj. Rețeaua Centrului mai include 25 de școli în Comunitatea Școlilor, 12 comune în rețeaua România Remarcabilă, 32 de orașe europene în rețeaua Culture Next și peste 60 de parteneri naționali și internaționali.

 

Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara este o instituție publică în serviciul comunității timișorene, aflată în subordinea Consiliului Local Timișoara care oferă acces la resurse și finanțare nerambursabilă pentru comunitate. Ediția din acest an a Forumului Medierii Culturale este integrată în platforma Power Station, componenta Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” dedicată creșterii capacității sectorului cultural, implementată de Centrul de Proiecte Timișoara.

 

Granturile SEE și norvegiene reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Norvegiei pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă. Sunt două obiective generale: reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale între statele donatoare și 15 state UE din centrul și sudul Europei și statele baltice. Cele trei state donatoare cooperează îndeaproape cu UE în baza Acordului privind Spațiul Economic European (SEE). Între 1994 și 2014, statele donatoare au contribuit cu €3,3 miliarde prin scheme consecutive de grant. Pentru perioada 2014-2021, Granturile SEE și norvegiene se ridică la €2,8 miliarde. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.