logo_AS_color.png

Atelier #4

Mediere culturală+ #4_1920x1080px
Mediere culturală+ #4_square

Atelier #4

Ajungi să înțelegi mult mai bine un subiect atunci când îl prezinți altora. În școală, implicarea și împuternicirea copiilor pentru a explica altora subiecte științifice este recunoscută ca o practică pedagogică valoroasă. Atunci când profesorul colaborează cu un artist într-un efort educațional de echipă, calitatea rezultatelor crește. Cum se întâmplă o mediere culturală și științifică participativă în școală? Cum arată istoria din programa școlară prezentată de copii, copiilor?

Proiectul Copiii explică istoria este, în cuvintele organizatorilor, un proiect educațional al cărui scop este dezvoltarea unei platforme online care să includă lecții video de istorie pentru gimnaziu, lecții video în care protagoniștii sunt copiii de la Școala generală numărul 1 din Sohatu, județul Călărași. Proiectul a demarat în 2021 cu o serie de lecții video menite să constituie suport educațional pentru programa de clasa a V-a, semestrul I. Copiii din Sohatu au povestit despre primii oameni, despre viața cotidiană în Orientul Antic, despre meșteșugurile și credințele practicate atunci, despre felul în care oamenii se organizau în grupuri sociale, despre construcțiile lor impresionante și despre legile după care se guvernau. Proiectul merge mai departe în acest an, grație unei noi finanțări acordate de Administrația Fondului Cultural Național.

La atelierul din 23 iunie vor participa Ion David Pîrneci, profesorul de istorie al copiilor implicați în proiect, și Eliza Zdru, regizoare și producătoare a proiectului. Invitații vor prezenta modul în care pot fi utilizate lecțiile video în continuare de toți cei interesați, dar și cum au lucrat împreună pentru realizarea lecțiilor video, cum au încurajat implicarea copiilor și cum a fost primit proiectul de către profesorii care au participat la o formare dedicată, anul trecut în toamnă. 

Atelierul este dedicat tuturor celor interesați să folosească lecțiile video sau să înțeleagă cum pot dezvolta la rândul lor astfel de resurse, împreună cu copiii. 

Echipă și invitați
Eliza Zdru
Eliza Zdru
Ion David Pîrneci
Ionuț Pirneci
Formular înscriere

Înscrierile s-au încheiat